Tratamentul la microscop in parodontopatie

prezentare microscop dentar

Din fericire pentru noi, in ciuda faptului ca in zilele noastre par a se descoperi din ce in ce mai multe noi ramuri ale unor boli deja cunoscute, sau chiar boli si afectiuni noi, tehnologia si stiinta sunt de asemenea in continua dezvoltare, iar cu ajutorul lor, multe probleme care pana de curand pareau fara solutie, isi gasesc rezolvarea.  In prezentul articol ne propunem sa va vorbim despre tratamentele efectuate la microscop dentar, despre eficienta acestora, precum si despre metode complementare de imbunatatire a rezultatelor obtinute.

Tratamentul la microscop

Din punct de vedere functional si practic, microscopul este o unealta care confera precizie crescuta interventiilor realizate cu ajutorul sau deoarece are capacitatea de a mari vizual zona asupra careia se lucreaza. Tratamentul dentar folosind microscopul reprezinta deja o noua moda implementata in clinicile stomatologice mari, in scopul diferentierii de celelalte cabinete stomatologice mai mici. 

Endodontie la microscop

Tratamentul endodontic este o procedura care are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare (in termeni cunoscuti pacientilor, se foloseste si denumirea de „tratament de canal”). Endodontia devine necesara atunci cand o afectiune netratata la timp avanseaza de la stadiul de superficialitate in profunzime, provocand infectii si inflamatii ale pulpei dentare (ale nervului).

Pe scurt, tratamentul unui dinte cu infectie imprejurul sau consta in realizarea unui tratament complet al interiorului radacinii, unde microscopul are rolul optic de a mari si a creste vizibilitatea, si un tratament in afara radacinii, in interiorul osului maxilar, unde microscopul nu are nici un rol.

Bineinteles ca tratamentul endodontic realizat la microscop ajuta la eliminarea microbilor cantonati in interiorul radacinii, dar rolul sau asupra osului peri-radicular afectat de infectie se rezuma la scaderea cantitatii de endotoxine care difuzeaza din interiorul radacinii catre exteriorul ei in osul maxilar.

Daca in scopul pur optic al maririi canalelor radiculare exista un efect evident si astfel specialistul endodont poate extrage diverse corpuri straine rupte in canalul radicular, nu poate nimeni sustine ca microscopul ar putea avea vreun rol in eliminarea inflamatiei sau in regenerarea osoasa necesara in parodontopatii sau parodontite.

Daca am face doar tratamentul endodontic la microscop fara sa facem si proceduri pentru regenerarea osului maxilar deja afectat nu putem sa avem un prognostic clar, si astfel multi dintre dintii tratati la microscop vor fi extrasi dupa cativa ani cand stomatologul va observa ca distructia osoasa persista sau chiar se mareste.

Tratament de canal la microscop, plus laser

Un alt instrument menit sa usureze munca medicului stomatolog si reusita interventiilor stomatologice este laserul. Avand in vedere ca tratamentul de canal, fie el realizat sau nu cu ajutorul microscopului, are doar o actiune de indepartate a bacteriilor si a infectiilor prezente, se presupune ca folosirea laserului dentar in completarea acestei proceduri aduce un plus in ceea ce priveste reducerea inflamatiei dentare.

Cu toate acestea, dat fiind ca in cabinetul medicului, timpul de expunere si de actionare a laserului sunt reduse, din punct de vedere al efectului anti-inflamatoriu al procedurii, rezultatele s-au dovedit a fi la fel de reduse. 

Tratamentul cu laser, fie el realizat la microscop sau nu, este, asa cum am argumentat deja aici, util si recomandat, insa de asemenea se recomanda tratament anti-inflamatoriu. Indepartarea infectiei, fara inlaturarea inflamatiei nu este suficienta iar actiunea anti-inflamatorie este necesara pentru a asigura rezultate bune si efecte de lunga durata.

Tratarea parodontozei la microscop

Despre parodontoza am discutat deja in numeroase articole. De asemenea am discutat deja despre importanta si necesitatea tratamentelor endodontice si cu laser in cazul persoanelor suferinde de parodontoza. 

Sa ne reamintim pe scurt care sunt principalele simptome ale parodontozei: mobilitate dentara accentuata, inflamatie si retractie gingivala, sangerari.

Bunul simt ne spune ca a trata o boala inseamna bineinteles a indeparta cauzele si simptomele acesteia. Am vazut deja mai sus felul in care „actioneaza” microscopul in stomatologie (impropriu spus, deoarece acesta, practic, nu produce nicio actiune). Cunoscand cauzele parodontozei si comparand simptomele acesteia cu efectele pe care tratamentele realizate la microscop le ofera, putem cu usurinta concluziona ca simpla utilizare a microscopului dentar in tratamentele efectuate NU asigura disparitia problemei, insa el poate fi folosit cu succes ca unealta complementara in tratamentul parodontozei.

Problemele dentare se vindeca de la interior

Folosirea exclusiva a tehnicilor de eliminare a infectiei externe (detartraj cu laser sau tratament endodontic cu ajutorul microscopului) fara utilizarea obligatorie a tehnicilor de regenerare osoasa recomandata cu caracter de obligativitate ori de cate ori exista semne de distrugere osoasa nu face decat sa creasca numarul de dinti extrasi si ulterior de inserare a implanturilor dentare in acelasi os inflamat care a expulzat dintii naturali.

Nu vrem sa se inteleaga ca nu trebuie realizate tratamente endodontice la microscopul dentar sau detartraje cu laser, ci trebuie sa intarim faptul ca acestea nu reprezinta decat inceputul tratamentului (faza de eliminare a microbilor) si ca acestea  trebuiesc obligatoriu insotite de regerare profunda a osului maxilar distrus.

Regenerarea osoasa a osului maxilar

Daca etapa de regenerare nu se recomanda de catre dentisti din cauza lipsei de tehnologie regenerativa asupra osului din clinicile stomatologice, dupa cativa ani se va observa o noua infectie la acel dinte si se recomanda de aceasta data extractia dintelui in scopul inserarii de implant dentar in acelasi os inflamat, netratat deoarece clinicile stomatologice nu investesc in tehnologiile regenerative. 

De fapt, era de asteptat ca infectia sa reapara daca defectul osos prezent la prima interventie cu microscopul dentar nu a fost regenerat si s-a lasat un spatiu gol care nu face decat sa se transforme in rezervor pentru microbii bucali. Spunem cu tarie faptul ca era de asteptat reaparitia infectiei deoarece in cavitatea bucala exista in permanenta multi microbi care nu vor fi putea eliminati niciodata  si astfel acestia vor ocupa orice spatiu ramas liber in urma distructiei osoase.

Recomandarea tehnologiei Electronic Stem Generator dupa orice interventie de detartraj cu laser sau de tratament cu microscopul endodontic este o etapa obligatorie, mai ales ca tratamentul se utilizeaza la domiciliu, fara pierdere de timp din partea pacientului sau a dentistului. Succesul tratamentului cu microscopul dentar se masoara dupa minim 3 ani si numarul mare de dinti care astazi se extrag desi asupra lor s-a efectuat un tratament la microscop  ne obliga sa recomandam tratament regenerator osos cu Electronic Stem Generator dupa orice interventie din Parodontopatie sau Parodontita.

Radiografia dentara nu este capabila sa redea exact zonele de distrugere osoasa ascunse in jurul radacinilor si ramanerea acestora in lipsa tratamentului regenerativ osos nu reprezinta decat certitudinea reaparitiei infectiei la acelasi dinte deoarece microbii vor exista intotdeauna in numar mare in cavitatea bucala si vor coloniza orice spatiu osos ramas liber.Implementarea unui program continuu de regenerare osoasa timp de 3 ani permite garantarea financiara a pastrarii dintilor si reducerea indicatiei de extractie dentara care astazi deja depaseste cu mult limitele rezonabilului. De un astfel de plan de tratament pe 3 ani puteti beneficia acum in mod absolut gratuit si dumneavoastra!

Pentru a putea personaliza tratamentul in functie de nevoile si necesitatile dumneavoastra va invitam sa ne trimiteti acum o radiografie dentara, iar de restul ne ocupam noi. Contactati-ne aici.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

0 commentarii pentru “Tratamentul la microscop in parodontopatie

Lasa un comentariu