Tratament boala parodontala

Majoritatea pacientilor care sosesc in cabinetul nostru au deja boala parodontala instalata si prima intrebare este : « De ce se depune atata tartru desi ma spal foarte des si folosesc cele mai scumpe paste de dinti? »

Frustrarea pacientilor cu boala parodontala este indreptatita deoarece au urmat in totalitate sfaturile specialistilor parodontologi la care au fost pentru control si din pacate rezultatul este dezastruos. Desi este adevarat faptul  ca igienizarea dentara in cazul pacientilor cu boala parodontala trebuie sa se faca mai frecvent decat la pacientii fara boala parodontala si ca ar trebui sa se foloseasca paste de dinti si ape de gura scumpe trebuie bine explicat pacientului ca acestea vor avea un efect doar superficial, maxim pentru a schimba mirosul gurii si pentru a reduce sangerarea gingivala.

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala sau parodontoza, spre deosebire de gingivita cand igiena dentara ar putea fi suficienta, se caracterizeaza prin afectarea tesuturilor profunde, mai explicit a osului maxilar. Practic, datorita toxinelor eliminate de microbii din gura la care se adauga intotdeauna fortele ocluzale nerepartizate uniform pe fiecare dinte si a coexistentei unui volum mare de metale din componenta implanturilor dentare si a lucrarilor ceramice, rezulta logic ca se exercita o continua actiune metabolica si imunitara de rezorbtie osoasa.

De fapt, caracteristica bolii parodontale o constituie chiar existenta semnalului celular de rezorbtie osoasa deja instalat in sistemul imunitar si simpla schimbare a mirosului gurii prin periaj dentar nu mai reuseste in mod evident sa actioneze in profunzime asupra osului pentru oprirea semnalului deja instalat  care genereaza rezoarbtia in mod continuu a osului maxilar.

De aceea prima caracteristica a bolii parodontale este de a fi cronica iar in limbaj medical numele bolii este de parodontopatie marginala cronica. Binenteles ca pacientii cu parodontopatie trebuie sa continue sa se spele pe dinti frecvent cu aceleasi paste de dinti scumpe insa acestea ar putea ajuta doar pentru a nu se mai supra-adauga mai mult semnal celular de rezorbtie osoasa peste semnalul instalat deja. Literatura de specialitate a demonstrat deja ca igiena dentara simpla nu reuseste sa stopeze semnalul deja instalat de rezorbtie osoasa.

Boala parodontala tratament

Drept consecinta logica, pacientul cu boala parodontala instalata deja si caracterizata clinic prin mobilitate dentara si gingii retrase va fi obligat sa se prezinte la medicul parodontolog pentru a i se aplica tratamente complexe si pe termen lung deoarece boala parodontala este cronica si nu se poate opri imediat printr-o manopera de 30-60 minute in cabinetul stomatologic.

In acest scop, a aparut pe piata un nou dispozitiv medical Electronic Stem Generator, care are ca rezultat oprirea semnalului rezorbtiv de la nivelul osului maxilar si se poate utiliza si un timp indelungat deoarece medicul parodontolog il va inchiria acasa pacientului pentru 2 luni.

Boala parodontala, varsta inaintata si metalele din componenta lucrarilor implanto-protetice determina cresterea reactiei imune osoase si activeaza semnalul de resorbtie osoasa prin intermediul macrofagelor. Numarul osteoblastelor sanatoase scade continuu in urma inflamatiilor si a inaintarii in varsta. Eliminarea acestor factori distructivi se tot incearca prin diverse metode de zeci de ani dar numarul din ce in ce mai mare de dinti sau implanturi care inca sunt afectatate de boala parodontala sau periimplantita ne demonstreaza ca aceasta abordare nu este deloc suficienta. Noutatea adusa de dispozitivul medical Electronic Stem Generator este chiar elementul ce lipsea stomatologului specialist implantolog si anume inducerea atraumatica a cresterii numarului de osteoblaste pornind de la stimularea celulelor progenitoare (stem adulte) existente in stare latenta in osul maxilar.

Astfel, odata ce aceasta noua tehnologie capabila sa reduca rezorbtia osoasa care a determinat retractia gingivala si mobilitatea dentara este deja disponibila, ramane ca pacientul sa se prezinte in cabinetul specialistului parodontolog. La prima sedinta dupa realizarea detartrajului laser se pot observa si masura pungile parodontale profunde in care se ascunde tartrul si care acumuleaza rapid deasupra lui noi depozite de tartru.

Detartrajul laser nu reprezinta solutia

De aceea, desi trebuie sa realizam frecvent detartraj laser pacientul trebuie sa fie instiintat ca acesta este doar un tratament superficial si ca trebuie sa urmeze la domiciliu si tratamentul pentru reducerea semnalului rezorbtiv evident instalat profund in osul maxilar, prin intermediul Electronic Stem Generator. Pe parcursul curelor cu Electronic Stem Generator specialistul parodontolog isi va permite sa repete detartrajul laser cu rol de sterilizare a pungilor parodontale, deoarece efectul secundar al laserului de stimulare a rezorbtiei osoase va fi anihilat de curele concomitente cu Electronic Stem Generator.

Boala parodontala se caracterizeaza prin persistenta pungilor parodontale care mentin tartrul dentar si care tocmai din acest motiv nu vor putea fi eliminate niciodata, deoarece microbii din cavitatea bucala nu vor putea fi niciodata eliminati pentru o perioada lunga.

Singura sansa reala de a trata boala parodontala este de a se actiona asupra zonei sterile si anume asupra osului maxilar. Bineinteles ca trebuiesc continuate toate tehnicile de igienizare dentara binecunoscute, dar trebuie ca pacientul sa  inteleaga ca acestea nu mai pot trata un semnal rezorbtiv deja instalat la nivelul osului.

Boala parodontala pentru pacientii cu implanturi dentare

Pacientii cu boala parodontala, de multe ori se prezinta la specialistul parodontolog in momentul in care au deja implanturi dentare inserate. Existand deja boala parodontala in antecedente se intelege logic ca in os exista inca activ semnalul de rezorbtie osoasa care nu dispare odata cu extractie dintelui mobil si drept urmare acest semnal actioneaza rezorbtiv asupra implantului dentar proaspat inserat.

Succesul si durata de viata a implantului dentar depinde doar de lipsa semnalului rezorbtiv in osul maxilar deoarece toate implanturile in ziua de azi sunt performante si toti specialistii implantologi stiu sa asigure stabilitatea primara in momentul interventiei chirurgicale.

Pacientul care a pierdut dinti din cauza bolii parodontale si a fost restaurat cu implanturi dentare are risc maxim la peri-implantita si la pierderea implanturilor dentare. De aceea atat igiena dentara cat si reducerea semnalului rezorbtiv trebuie realizata frecvent prin administrarea curelor de 2 luni cu Electronic Stem Generator.

Inaintea interventiilor chirurgicale de inserare de implanturi dentare

Optim ar fi ca inaintea interventiilor chirurgicale de inserare de implanturi dentare sa se reduca acest semnal rezorbtiv la nivelul osului cu Electronic Stem Generator si abia apoi sa se insere implanturile.

In practica, pacientul se grabeste si cere medicului o restaurare rapida, eventual in aceeasi zi. Daca acest lucru se intampla, pacientul trebuie sa stie ca pe langa semnalul rezorbtiv osos deja existent se vor supra-adauga semnale rezorbtive generate de fortele ocluzale aplicate osului prin intermediul  lucrarii si semnale rezorbtive generate de metalele din consistenta lucrarii si a implantului dentar. De aceea, utilizarea acestei tehnici rapide cerute frecvent de catre pacient trebuie sa se dubleze de repararea efectelor adverse ale acestei tehnici si anume reducerea semnalelor rezorbtive prin cure cu Electronic Stem Generator.

Dupa montarea lucrarilor protetice

Dupa montarea lucrarilor protetice pe implanturi pacientul ar trebuie sa stie ca la conexiunile dintre implant si lucrarea protetica raman intotdeauna retentivitati oricat de bun ar fi tehnicianul dentar iar acolo raman dupa fiecare masa alimente care vor incepe procesul de putrefactie. Pentru a nu se ajunge ca mirosul gurii sa fie unul greu si cantitatea de semnale rezorbtive transmise osului de alimentele putrezite sa fie fatale implanturilor dentare trebuiesc imbunatatite mijloacele de igiena dentara cu dus bucal si verificari la maxim 6 luni in cabinetul specialistului stomatolog.

Pentru mentinerea dintilor si a implanturilor dentare

Deoarece practica ne-a demonstrat ca desi pacientii au toata bunavointa de a si imbunatati igiena dentara prin cumpararea de paste de dinti scumpe, nu s-au obtinut rezultate in reducerea numarului dintilor extrasi din cauza bolii parodontale, consideram ca un nou dispozitiv medical provenit din biotehnologie si care va actiona in profunzime asupra exact efectelor finale a nerespectarii oricaror dintre dezideratele la care sunt instruiti  pacientii (igiena dentara perfecta, renuntarea la fumat, prezentarea la reglaj ocluzal daca apare discomfort la masticatie, etc) trebuie introdus in lista dispozitivelor pe care pacientii le utilizeaza zilnic pentru mentinerea dintilor si a implanturilor dentare.

O retea nationala exista deja si in Romania pentru inchirierea dispozitivelor medicale Electronic Stem Generator si in scopul adaugarii acestui nou efect profund de activare a celulelor stem osoase, pentru regenerare profunda si reducerea semnalului rezorbtiv care ar putea apare daca pacientul mai si greseste si nu respecta in totalitate sfaturile privind igiena dentara.

Tratamentul cu Electronic Stem Generator este un adjuvant care se poate combina cu orice alte tehnologii utilizate in stomatologie, imbunatatind efectul in timp al acestora.

Daca primiti recomandarea extragerii unor dinti naturali, nu ezitati sa ne cereti o a doua opinie prin simpla trimitere a radiografiei dumneavoastra catre cel mai bun specialist parodontolog din Bucuresti pentru a va oferi un plan de tratament stomatologic care sa permita mentinerea numarului de dinti pe care ii aveti si implicit pastrarea unui zambet natural, nefortat, dublat de evitarea aparitiei mirosului greu in gura din cauza retentiei alimentelor la jonctiunile implanto-protetice.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

2 commentarii pentru “Tratament boala parodontala

Buna ziua.
Ma numesc Dorin Ionescu
Am fost la un cabinet dentar iar doamna Doctor a confirmat resorbtia osoasa prezenta la mine. Citind articolele dvs, as avea intrebarea daca tratamentul cu Electronic Stem Generator ar fi util in cazul in care m-as pregati pentru o interventie chirurgicala

Intradevar este util ! Un tratament cu Electronic Stem Generator este recomandat dvs in cazul in care urmeaza sa faceti o interventie chirurgicala sau de implant dentar in situatia in care dupa cum spuneti ati fost deja diagnosticat cu un risc mediu sau crescut la existenta semnalului de resorbtie osoasa de la nivelul macrofagului. Chiar daca aveti un risc redus la resorbtie osoasa se recomanda ESG pentru o mai buna eficienta a implantelor dentare si grefelor osoase sau de gingie, datorita reducerii inflamatiei cronice si a imbunatatirii populatiei celulare din patul receptor

Lasa un comentariu