Radiografia dentara comparativa

Radiografierea periodica este necesara surprinderii semnelor de resorbtie osoasa

Radiografia dentara trebuie realizata anual sau chiar la 6 luni, functie de recomandarea specialistului parodontolog. Astfel, specialistul parodontolog poate surprinde primele semne de resorbtie osoasa si poate administra imediat Electronic Stem Generator pentru a fi utilizat de catre pacient la domiciliu, in timpul realizarii altor indeletniciri casnice.

De ce consultul stomatologic obisnuit nu anunta din timp parodontoza ?

Din pacate, consultul stomatologic  consta de multe ori doar in verificarea aparitiei cariilor si curatarea prin detartraj al tartrului, aceste lucruri fiind in mod evident insuficiente in cazul in care in zona sterila, situata in profunzimea osului sunt aparute deja modificari celulare care determina aparitia resorbtiei osoase.

“The silent killer”  ataca !

De multe ori, pacientii au o igiena impecabila si utilizeaza cele mai scumpe paste de dinti si ape de gura dar, la un moment dat, afla de la medicul dentist ca trebuie sa i se extraga un dinte. Frustarea pacientului este pe deplin justificata deoarece a respectat toate sfaturile si s a prezentat la toate controalele de detartraj si laser  programate de catre stomatologul sau.

Dovedit de experienta: Dupa 40 ani impliniti   e imposibil sa nu apara semnele parodontozei

Si poate ca de multe ori chiar s au realizat radiografii dentare si i s a spus ca totul este bine si nu necesita nici o interventie. Acest sfat al lipsei interventiei la o persoana aflata deja la o varsta de peste 40 ani este aproape imposibil, deoarece la acel pacient au actionat ani de zile iritatii din partea microbilor bucali si al fortelor ocluzale masticatorii care, in cele mai multe din cazuri au determinat activarea semnalului de resorbtie osoasa.

Cauza neanuntarii parodontozei: radiografiile succesive   cu aparate diferite si setate diferit 

Daca radiografiile nu au fost realizate cu acelasi aparat de radiologie care de fiecare data trebuia setat la aceeasi parametrii si trebuia repetata aceeasi pozitionare a pacientului, radiografiile nu mai pot fi comparate cu radiografiile anterioare deoarece cu siguranta au un alt contrast si vom distinge alte dimensiuni datorita diferitei inclinari a razelor radiologice. Drept urmare, vedem in practica pacienti care vin in cabinetul specialistului parodontolog cu o punga cu multe radiografii din ultimii ani dar acestea sunt realizate la valori diferit setate ale aparatelor de radiologie si drept urmare nu pot fi folosite in scop comparativ.

Desi majoritatea  stomatologilor nu fac parodontologie si drept urmare nu sunt specializati pe acest aspect foarte sensibil al resorbtiei osoase, isi pot permite sa recomande radiografierea in diferite centre de radiologie unde frecvent sunt schimbate setarile aparatului de radiologie (de multe ori dupa fiecare pacient se modifica setarile expunerilor).

Solutia : Specialist parodontolog  cu acelasi aparat radiologie  setat la aceiasi parametri de fiecare data

Nu la fel se intampla si in cazul specialistului parodontolog care trebuie sa vada inca de la primele semne aparitia aspectului buretos al osului maxilar si disparitia papilei interdentare osoase.Cu atat mai important, la pacientii la care deja a aparut retractia gingivala si mobilitatea dentara, radiografiile comparative sunt obligatorii pentru a se masura exact nivelul osos si a se interpreta consistenta acestuia.

Specialistul parodontolog trebuie sa aiba in clinica propriul aparat de radiologie care sa fie intotdeauna setat la aceeasi parametrii si pacientul sa fie pozitionat mereu la fel, pentru a se asigura acelasi unghi al radiatiei radiologice.Pacientul se va prezenta la radiografiere pe baza unui program personalizat decis de catre specialistul parodontolog.

 De aceea, utilizarea diverselor radiografii realizate prin diferite centre de radiologie nu are rol decat in a se numara numarul de dinti pierduti anual sau verificarea realizarii de a lungul timpului a diverselor implante sau obturatii de canal si coroane ceramice. Aceste radiografii nu pot sta la baza protocolului Electronic Stem Generator.

Examen parodontologic  pentru o viata

Pentru a se putea implementa protocolul Electronic Stem Generator este nevoie ca pacientul sa se prezinte la acelasi specialist parodontolog de a lungul vietii, incepand cu varsta de 30 ani. Specialistul parodontolog va realiza radiografierea la intervale de timp specifice riscului la resorbtie osoasa a fiecarui pacient si le va pastra pentru a compara mereu noua radiografie cu cele anterioare. Cea mai buna rezolutie se obtine folosind echipamentele digitale care vor stoca radiografiile si poseda diverse softuri pentru marirea anumitor zone de interes. S ar putea realiza o monitorizare si pe radiografiile imprimate pe film radiologic dar noi nu o recomandam deoarece apare deja inca un factor de eroare reprezentat de printare pe langa factorii de eroare deja existenti in majoritatea cazurilor la expunerea radiologica propriu-zisa.

In clinicile de parodontologie Electronic Stem Generator dispunem de aparatura digitala, astfel incat putem compara radiografiile pacientului si putem identifica primele semne de aparitie a instalarii semnalului de resorbtie osoasa la fiecare dintre pacienti. Aceasta examinare minutioasa ne permite sa asiguram pacientul ca vom identifica rapid un fenomen imposibil de prevenit dar pentru care am gasit remediul in dispozitivul medical Electronic Stem Generator.

Cu alte cuvine, chiar daca imbatranirea tesuturilor si incarcarea microbiana a gurii nu pot fi nici prevenite si nici eliminate orice am face, avem acum remediul pentru efectul distructiv al acestora si anume dispozitivul medical care poate fi utilizat un timp indelungat, la domiciliul pacientului, pentru a opri semnalul de resorbtie osoasa imediat ce acesta devine evident pe radiografie.

Aceasta atitudine este cea mai eficienta deoarece surprinde pe radiografii comparative debutul resorbtiei osoase, spre deosebire de examinarea folosita pana in prezent cand se ridicau semne de intrebare abia in stadii foarte avansate ale resorbtiei osoase, si anume  cand deja aparea retractia gingivala si mobilitatea dentara.

Electronic Stem Generator si protocolul aplicat  pe toata durata vietii pacientului

Odata aparuta retractia gingivala la marginea lucrarilor si a implantelor se acumulau alimente care nu mai puteau fi indepartate prin nici o metoda. Cu atat mai rau, aparitia mobilitatii dentare intretinea pungile parodontale si, drept urmare majoritatea dintilor ajungeau sa fie extrasi si inlocuiti cu implant, lucru demonstrat clar de numarul din ce in ce mai mare de implante care se insera astazi  in lume.

Aparitia Electronic Stem Generator si a protocolului bazat pe radiografii dentare comparative reuseste astazi, doar daca este aplicat de catre un specialist parodontolog minutios, sa pasteze timp de multi ani osul maxilar al pacientilor cu un nivel redus al resorbtiei, ceea ce se traduce clinic prin prevenirea aparitiei retractiei gingivale si al mobilitatii dentare.

Bineinteles ca Electronic Stem Generator se poate utiliza si tardiv, cand deja s au instalat semnele resorbtiei osoase, insa in acel moment tratamentul va dura mai mult si va fi nevoie de interventii suplimentare pentru a se salva dintii si lucrarile care, daca nu s ar interveni cu Electronic Stem Generator s ar pierde cu siguranta din cauza « surparii fundatiei » pe care s au ridicat in graba acele lucrari.

Chiar daca au aparut implantele dentare, ideea fals indusa pacientilor ca nu este nici o problema sa extragi un dinte deoarece se poate insera imediat un implant dentar nu este un lucru corect din cauza multiplelor posibilitati de greseala care apar in reabilitarea implanto-protetica si care, de cele mai multe ori transforma gura pacientului intr un adevarat domino unde dintii se vor pierde unul cate unul.

Utilizarea Electronic Stem Generator atat pentru prevenirea pierderii dintilor cat si pentru prevenirea agravarii situatiei dentare dupa montarea diferitelor implante si coroane ceramice vor permite pacientilor sa intre la Specialistul Parodontolog intr un program abonament pentru mentinerea numarului de dinti si montitorizarea resorbtiei osoase prin radiografii comparative.

Facilitatile oferite  de clinicile noastre in cadrul abonamentului

Trimiterea pe email a radiografiilor comparative realizate la acelasi aparat setat la aceeasi parametrii si sub acelasi unghi de actiune va permite pacientului sa nu se deplaseze din localitatea de domiciliu  si sa poata trimite pe email specialistului parodontolog care deja l a consultat initial si  il cunoaste foarte bine. Specialistul parodontolog are softul pentru compararea radiografiilor pacientului si  va decide cand sa ii trimita la domiciliu dispozitivul medical Electronic Stem Generator ori de cate ori identifica primele semne radiologice ale  reaparitiei resorbtiei osoase.

Utilizarea curierul rapid si a internetului permite pacientului sa nu mai piarda timpul, astfel incat un sigur consult initial la specialistul parodontolog este suficient pentru inceperea abonamentului de monitorizare pentru pastrarea numarului de dinti si implante.

 Realizarea ulterioara a lucrarilor dentare si a implantelor se poate realiza si de catre medicii colaboratori din localitatea de resedinta a pacientului, urmand protocolul Electronic Stem Generator care de fapt reafirma principiul de baza al oricarei constructii-intai se realizeaza fundatia si abia ulterior se incepe zidirea constructiei.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

0 commentarii pentru “Radiografia dentara comparativa

Lasa un comentariu