Pretul implantului si turismul dentar

Care este adevaratul pret al implantului dentar si de ce ar trebui un pacient sa apeleze la turism dentar ? Este o intrebare la moda si care a determinat deschiderea de noi companii care se ocupa doar de turism dentar. Multi pacienti apeleaza la turismul dentar deoarece spera sa economiseasca bani si chiar si timp deoarece exista clinici de implantologie care promit finali-zarea lucrarii pentru intreaga gura intr o singura zi.

Implantul dentar intr-o zi

Vestitul implant intr-o zi este deja intens mediatizat si firmele de turism dentar isi bazeaza existenta pe acest tip de oferta .Desi este usor de realizat in majoritatea clinicilor de implantologie, implantul intr o zi are astazi un pret enorm daca adaugam si mentinerea in timp a acestui tip de implant pentru minim 10-15 ani.

Pretul implantului – componente

Pretul implantului dentar intr o zi are doua componente : 1) pretul etapei chirurgical-protetice (vestita zi a interventiei) care este foarte atractiv si aparent implantul intr o zi pare ieftin si 2) pretul mentinerii implantului intr-o zi pentru minim 10-15 ani.

Practic, intr o singura zi se extrag toti dintii naturali ai pacientilor, de multe ori se extrag si dinti care ar mai putea fi salvati, pentru a se insera implantele intr o zi la locurile de electie. Chiar daca in locurile de electie unde trebuie inserat implantul intr o zi exista dinti putin afectati de parodontopatie si care ar mai putea fi pastrati multi ani, acestia vor trebui extrasi daca specialistul implantolog opteaza pentru implantul intr o zi deoarece tehnica implantului intr o zi precizeaza care este locul optim de inserare a fiecaruia dintre implantele intr o zi.

Resorbtia osoasa sau mancarea pe interior a osului

Chiar daca acei dinti extrasi aparent degeaba nu prezentau semne caracteristice parodontopatiei si care sa justifice extractia lor, cu siguranta pacientul prezenta alti 2-3 dinti cu mobilitate dentara avansata care l au determinat sa renunte la toti dintii pentru o reparare rapida prin implant intr o zi. Astfel, daca pacientul nu doreste sa depuna efortul pastrarii dintilor care ar mai putea fi salvati si opteaza pentru finalizarea lucrarii dentare intr o singura zi, existenta acelor dinti afectati de parodontopatie demonstreaza existenta in interiorul intregii mase osoase a unui semnal de resorbtie osoasa la nivelul macrofagelor care actioneaza asimptomatic prin mancarea pe interior a osului. Acest semnal resorbtiv deja instalat la nivelul macrofagelor din cauza parodontopatiei cronice nu va putea fi oprit nici de extractia dintilor si nici de chiretajul energic realizat dupa extractie din simplul motiv ca acestea sunt superficiale si nu actioneaza in profunzimea osului.
Iar implantul intr o zi va fi inserat in aceeasi zi in profunzimea osului maxilar, exact unde actioneaza in acel moment macrofagul activat de semnalul resorbtiv generat de parodontopatia cronica a dintilor care au existat pana in acel moment. Trebuie precizat ca semnalul de resorbtie osoasa, odata activat la nivelul macrofagelor va determina roaderea pe interior a osului maxilar in toata masa sa, nu doar in dreptul dintilor mobili si vizibili afectati.
Odata instalat acest semnal resorbtiv in toata masa osului maxilar ar trebui utilizat Electronic Stem Generator pentru a se opri acest semnal prin proliferarea osteoblastelor, singurele care ar putea transmite semnale celulare regenerative si ar inchide actiunea distructiva a macrofagului. Din graba, pacientul cere specialistului implantolog sa extraga toti dintii, fara sa acorde timp opririi semnalului resorbtiv existent profund in toata masa osoasa si sa realizeze rapid implantul intr o zi.
Odata cu inserarea implantului intr o zi, din primul moment actioneaza asupra lui semnalul resorbtiv existent in stare activa in os si in plus, se mai adauga un nou stimul distructiv reprezentat de incarcarea imediata a implantului intr o zi, astfel incat inca de la inceput intreaga forta masticatorie se va transmite asupra osului maxilar ca un factor agravant extern.
Bineinteles ca mecanismul resorbtiv este lent si nu va reusi sa distruga osul cu o viteza mare si pacientul va pleca fericit in tara sa, dar dupa 1-2 ani incep sa se observe pe radiografia sa de control semne de periimplantita ale implantului intr o zi.
Daca pana aici pretul implantului intr o zi a fost acceptabil, acum pacientul adus de firma de turism dentar va afla de la un alt specialist implantolog din tara sa ca implantul sau intr o zi are probleme si ar fi bine sa mearga la acelasi specialist implantolog care l a inserat pentru a opri periimplantita, cauza cunoscuta a esecului implantului intr o zi.

Turismul dentar cu repetitie

Firma de turism dentar va trebui sa organizeze un nou sejur si o noua programare a pacientului la acelasi specialist implantolog care a inserat implantul intr o zi. Pe langa costul relativ ridicat al biletelor de avion si al cazarii la hotel pacientul va trebui sa isi adauge si pretul zilelor de concediu si a inactivitatii in acele zile deci pretul platit initial pentru inserarea implantul intr o zi se dubleaza instantaneu.
Aceasta este cea de a 2a parte a pretului implantului intr o zi care reprezinta mentenanta implantului intr o zi si care este cu mult mai scump decat pretul sesiunii initiale chirurgical-protetice a implantului intr o zi. Firma de turism dentar este cea care trebuie sa organizeze biletele de avion si cazarea la hotel pana cand se reuseste oprirea din evolutie a periimplantitei care compromite definitiv implantul intr o zi.
Iar marea problema, care de obicei se observa dupa realizarea de catre firma de turism dentar a catorva sejururi pentru incercarea mentinerii implantului intr o zi este ca periimplantita nu poate fi oprita din simplul motiv ca implantul intr o zi a fost inserat intr un moment in care semnalul intercelular de resorbtie era inca activ si macrofagele au inceput sa roada osul din jurul implantului imediat dupa inserare.

Pentru obtinerea satisfactiei pacientilor si reducerea pretului implantului intr o zi firmele de turism dentar pot explica prin intermediul specialistilor implantologi afiliati ca in momentul in care se realizeaza implantul intr o zi semnalul resorbtiv la nivelul macrofagelor trebuie sa nu fie activ pentru a se evita instalarea in timp a periimplantitei, mult mai greu de tratat odata aparuta.

Astfel, in momentul in care firma de turism dentar si specialistul implantolog primesc de la pacient o radiografie sau un computer tomograf dentar, vor observa cu usurinta resorbtia osoasa caracteristica parodontopatiei si vor intelege ca semnalul de resorbtie osoasa este evident activ la acel pacient in toata masa osului maxilar.

Dat fiind faptul ca gasirea unor bilete de avion si a unei cazari la pret acceptabil obliga programarea pacientului de catre firma de turism dentar peste 2-3 luni se poate folosi acest interval pentru a reduce semnalul resorbtiv prin simpla recomandare ca pacientului care doreste implant intr o zi sa foloseasca Electronic Stem Generator la domiciliul sau inainte de a se prezenta la sedinta chirurgical protetica.

Electronic Stem Generator – o solutie mai buna

Astfel, la recomandarea specialistului implantolog se va trimite pacientului inclus in programul de turism dentar un tratament Electronic Stem Generator care ii va fi inmanat de catre medicul dentist reprezentant in acea tara a firmei de turism dentar.

In momentul in care pacientul ajunge la specialistul implantolog pentru etapa chirurgicala-protetica a implantului intr o zi, semnalul resorbtiv osos va fi deja oprit si riscul de aparitie a periimplantitei va fi mult redus.

Astfel, pretul total al implantului intr o zi va fi mult redus datorita preventiei aparitiei periimplantitei si a reducerii numarului de interventii generatoare de costuri foarte mari. Utilizarea periodica a Electronic Stem Generator la pacientii care au primit implant intr o zi este obligatorie deoarece incarcarea imediata a implantelor supra-adauga un factor intens distructiv la factorii generatori de semnale resorbtive osoase care oricum nu vor putea fi eliminati niciodata (tartru, acumularea de mancare in retentivitatile lucrarii protetice, existenta metalelor in consistenta reconstructiei implanto protetice).

Este un interes comun al pacientului, al specialistului implantolog si al firmei de turism dentar sa previna aparitia periimplantitei si sa reduca toate costurile din a doua grupa descrisa in acest articol pentru a putea propune un pret competitiv al totalitatii interventiilor pentru inserarea si mentinerea timp de 10-15 ani a implantului intr o zi.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

0 commentarii pentru “Pretul implantului si turismul dentar

Lasa un comentariu