Parodontoza – tratament nou pe termen lung

Ce este parodontoza

Parodontoza sau parodontopatia este cea mai frecventa afectiune din cavitatea bucala, care determina initial retractia gingivala si, daca nu se iau urgent masuri regenerative, apare mobilitatea dintilor care compromite stabilitatea masticatiei si includerea pacientului in gradul de risc ridicat pentru instalarea resorbtiei osoase.

Cauzele parodontozei

Parodontoza are cauze multiple, dintre acestea cea mai frecvent mentionata fiind igiena dentara precara. Bineinteles ca imbunatatirea igienei dentare ramane o obligatie dar, din pacate tot mai exista multi pacienti cu boala parodontala agresiva desi au o igiena dentara impecabila si si au vizitat cu constiinciozitate medicul stomatolog pentru detartraj laser.

Trebuie reamintit faptul ca, desi pastele de dinti si tehnologia laser a fost imbunatatita, numarul de dinti pierduti creste de la an la an, numar obiectivat prin cresterea numarului de implante dentare inserate in Europa si America.

Tratament pentru pacientul cu igiena dentara precara

Tratamentul parodontopatiei la pacientii cu igiena dentara precara este simplu si consta in imbunatatirea igienei pacientului la domiciliu plus detartraj laser periodic realizat de specialistul parodontolog.

Tratament pentru pacientul igienizat

Parodontoza exista insa cu o frecventa mult prea mare si la pacientul cu igiena dentara foarte buna si chiar la pacientul monitorizat si igienizat profesional de catre specialistul parodontolog. Parodontoza la pacientul deja igienizat si tratat prin mijloacele stomatologiei conventionale  ramane o boala foarte greu de tratat, chiar daca se utilizeaza laser si cele mai performante paste de dinti.

De ce se intimpla asta ?

Acest lucru se intampla deoarece pe langa componenta microbiana pe care deja a reusit specialistul parodontolog sa o elimine, exista si o alta cauza, mult mai importanta si mai agresiva, in profunzimea osului, unde mijloacele conventionale din cabinetul de stomatologie nu pot ajunge.

The silent killer: semnalul de resorbtie osoasa la nivelul macrofagelor si al osteoclastelor

Parodontoza la pacientii la care exista deja activata aceasta cauza celulara reprezentata de un semnal de resorbtie osoasa la nivelul macrofagelor si al osteoclastelor este foarte frecventa, tratamentul parodontozei caracterizata prin resorbtia osoasa profunda deja instalata necesita o cu totul alta abordare, nemaifiind suficiente doar detartraj laser si imbunatatirea igienei dentare.

Inaintarea in varsta – o alta cauza

Parodontopatia are si cauze generate de varsta inaintata si de aceea aspectul degenerativ trebuie considerat in cavitatea bucala la fel ca la orice alt tesut uman. Imbatranirea se manifesta la toate tesuturile la fel, si anume o moarte celulara care se obiectiveaza prin resorbtia tesutului. De exemplu, in urma imbatranirii, la nivelul pielii mor tesuturile din zona situata  imediat sub piele si apar niste gauri in care « cade » pur si simplu pielea superficiala, aparand vizibil ridul. Din fericire, in cazul ridului, chiar daca nu se iau masuri si « groapa » se adanceste, tot ce se poate inrautati  este sa se adanceasca ridul, fara alte consecinte deoarece nici o forta exterioara nu actioneaza constant asupra pielii.

Parodontopatia si periimplantita explicate simplu

Parodontopatia insa reprezinta resorbtia osului din jurul dintelui (exact la fel este si peri-implantita din jurul implantelor dentare) care este o parghie asupra careia actioneaza in continuu forte masticatorii foarte mari. Deoarece fortele masticatorii sunt imposibil de controlat, sigurul parametru de care depinde pastrarea in timp a dintelui sau a implantului este zona sterila, neexpusa microbilor bucali si actiunii mijloacelor stomatologiei conventionale -bratul de rezistenta al parghiei.

Boala parodontala are ca efect vizibil scaderea lungimii si a consistentei osului din bratul de rezistenta al parghiei reprezentata de dinti sau implante, actiunea distructiva fiind continua atata timp cat exista microbi in gura si acestia activeaza prin semnale continue celulele responsabile de resorbtia osului maxilar. Despre eliminarea microbilor din cavitatea bucala este deja demonstrat de catre lumea stiintifica faptul ca acestia nu pot fi eliminati decat pentru maxim cateva ore dupa utilizarea Laserului, iar aceasta scurta perioada cu lipsa de iritatie nu are efect decat in viitor (are rol doar pentru prevenirea in viitorul apropiat al cresterii semnalului resorbtiv) dar nu poate elimina semnalul resorbtiv existent deja si  instalat in profunzimea osului.

Igienizarea cu laser – conditie necesara dar insuficienta

Tratamentul bolii parodontale va contine bineinteles igienizarea cavitatii bucale cu Laser care are un rol bactericid incontestabil, dar trebuie tinut cont de faptul ca acesta are o frecventa foarte mare si actioneaza distructiv deci activeaza si mai mult macrofagele si in aceste cazuri trebuiesc luate masuri suplimentare regenerative pentru oprirea semnalului de resorbtie osoasa deja existent si stimulat de catre Laser. Tratamentul bolii parodontale trebuie sa se aplice in profunzimea osului, cu Electronic Stem Generator  deci prin mijloace regeneratice care sa nu actioneze distructiv si sunt capabile sa ajunga cu usurinta acolo. Deoarece administrarea medicamentelor pe cale generala nu a dat rezultatele asteptate din cauza caracteristicilor anatomice ale zonei, cea mai buna administrare s a observant cea prin camp electromagnetic cu lungime de unda mare, deci cu frecventa mica.

Va inchiriem pentru acasa  Electronic Stem Generator (Detalii aici)

Astfel, exista astazi certificat international un nou tratament pentru boala parodontala numit Electronic Stem Generator, reprezentat printr un dispozitiv medical care se da pacientului in chirie pentru utilizare la domiciliu, pentru a-si  urma un protocol personalizat decis de specialistul parodontolog.

Cand e clar ca ai nevoie de ESG :

Parodontopatia =  Gingivita + semnalul de resorbtie osoasa

Parodontopatia fiind deja instalata, apar semne clare care o diferentiaza de gingivita, cand simpla igienizare si Laser erau suficiente pentru ca nu se activase semnalul de resorbtie osoasa. Aparitia retractiei gingivale, atat la dintii naturali cat mai ales la marginea lucrarilor, reprezinta primul semn vizibil, pe care pacientii trebuie sa il monitorizeze  si sa se prezinte de urgenta la specialistul parodontolog. Gingia este un simplu invelis al osului si nu face decat sa urmeze nivelul si comportamentul acestuia, de aceea retractia gingiei inseamna resorbtia osului iar tratamentul nu trebuie adresat invelisului (gingiei) ci profund in os unde trebuie oprit rapid semnalul de resorbtie.

In cazul existentei semnalului de resorbtie osoasa deja activat si a retractiei gingivale instalate, protocolul tratamentului parodontozei trebuie schimbat si trebuie de urgenta administrat la domiciliu Electronic Stem Generator. Cu atat mai rau, existenta mobilitatii dintilor sau resorbtia osului din jurul implantelor (peri-implantita) demonstreaza un stadiu si mai avansat al resorbtiei osoase si protocolul tratamentului parodontopatiei Electronic Stem Generator se va incepe imediat.

ESG si coroanele dentare 

Boala parodontala si periimplantita sunt influentate negativ de existenta retentivitatilor reprezentate de coroanele ceramice si, de aceea, la pacientii la care din diverse motive s a ajuns la realizarea unei lucrari extinse ceramice trebuiesc obligatoriu instaurate masuri in sens preventiv mult mai rapid decat la pacientii care nu au lucrari dentare. In retentivitatile coroanelor ceramice raman lipite alimente care nu mai pot fi indepartate oricat de buna ar fi igiena orala si acestea trimit in continuu semnalele distructive care activeaza resorbtia osoasa. Atata timp cat metabolismul osos este bun si celulele regeneratoare sunt in numar suficient  retractia gingivala  nu se va intampla deoarece semnalul de resorbtie nu se va activa.

 In acest sens, utilizarea Electronic Stem Generator care actioneaza prin regenerare fara componente distructive la toti pacientii care au multiple coroane ceramice este recomandata pentru a se preveni aparitia retractiei gingiei la marginea lucrarii. Retractia gingivala la marginea lucrarii, pe langa inrautatirea prognosticului dintelui va determina si obligativitatea taierii coroanei ceramice si realizarea alteia noi, mai lungi.

ESG si implantele dentare

Acelasi lucru se intampla si in jurul implantelor dentare, de aceea la toti pacientii care au un numar mare de implante dentare trebuie sa sa ia masuri preventive prin utilizarea protocolului Electronic Stem Generator. In momentul in care am recomandat cele de mai sus ne am referit la coroanele ceramice si implantele dentare perfect realizate, o simpla inadaptare in ocluzie sau modificare a axului optim al implantului crescand si mai mult intensitatea semnalului de resorbtie osoasa si necesitand cu atat mai mult aplicarea urgenta a Electronic Stem Generator.

Deoarece eroarea este omeneasca si poate apare oricand neobservata de catre stomatologul curant, noi recomandam tuturor pacientilor cu lucrari implanto-protetice sau cu numar mare de coroane ceramice instituirea protocolului Electronic Stem Generator pentru prevenirea resorbtiei osoase si prevenirea reinterventiei care pe langa disconfort ar dubla pretul tratamentului dentar.

Pachetul  nostru  de servicii

Tratamentul bolii parodontale si al periimplantitei poate fi inceput si in cazuri tardive, in cazul instalarii deja al resorbtiei osoase dar ar fi mai bine sa se instituie preventiv, fiind deja explicat rolul inevitabilei imbatraniri asupra retractiei osoase si de aceea protocolul Electronic Stem Generator necesita o singura vizita de 1 ora la specialistul parodontolog, dupa care pacientul va utiliza dispozitivul medical la domiciliu, in timpul activitatilor casnice.

 Dupa terminarea tratamentului parodontozei Electronic Stem Generator se poate inapoia prin curier dispozitivul medical si se vor trimite la 6 luni radiografii specialistului parodontolog, pentru ca acesta sa poata surprinda aparitia primelor semne de resorbtie osoasa si sa recomande de urgenta un nou tratament al bolii parodontale Electronic Stem Generator.

Sistemul abonament

Intrarea intr un program de mentinere al dintilor si al implantelor Electronic Stem Generator, pe perioade succesive de 3 ani va permite pacientului sa reduca atat discomfortul sedintelor din cabinetul stomatologic cat si timpul si bugetul alocat mentinerii in limite optime al masticatiei si al esteticii dentare. Utilizarea la domiciliu si pretul redus permite oricarui pacient sa ne contacteze in vederea cresterii nivelului de garantie al sanatatii sale orale, stiut fiind faptul ca de aceasta depinde exclusiv inter-relationarea umana si drept urmare influenteaza decisiv calitatea vietii.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

0 commentarii pentru “Parodontoza – tratament nou pe termen lung

Lasa un comentariu