Implantul intr-o zi, riscuri evidente

In ultimii ani a aparut o adevarata moda, intens mediatizata pe toate canalele de marketing. Moda implantului dentar intr-o zi a facut deja  destule victime si desi la prima vedere este ceva spectaculos, care va salva timpul necesar sedintelor la specialistul implantolog, pe termen lung inseamna o manopera care nu poate fi garantata si deci cu mentinere improbabila.

Implant dentar intr-o singura zi – este alegerea rapida si cea corecta?

Bineinteles ca miile de pacienti care deja au acceptat acest implant intr-o zi nu vor mai putea da inapoi sa isi recapete dintii extrasi dar acest articol se doreste a fi un sfat util macar pacientilor care au de ales intre alternativa extragerii dintilor si cea a salvarii lor.

Simplitatea tehnicii implantului dentar intr-o zi nu reprezinta un succes

Tehnic, metoda implantului in aceeasi zi este foarte simplu de executat iar numarul clinicilor de implantologie capabile sa realizeze acest lucru este deja extrem de mare, am putea adauga chiar mult prea mare. Desi pastele de dinti sunt foarte performante iar constientizarea pacientilor despre igiena orala este mult mai buna decat acum 20 ani, numarul de dinti naturali extrasi este din ce in ce mai mare, fapt demonstrat de numarul de implanturi dentare din ce in ce mai mare inserate in Romania de la un an la altul.

Lipsa timpului inseamna esecul unui implant dentar

Lipsa timpului indeamna pacientii sa accepte implantul intr-o zi care pe langa pretul exagerat implica si o intretinere in timp imposibila, concretizata prin lipsa oricarei garantii pentru astfel de lucrari. Din cele expuse anterior, se intelege ca din miile de pacienti care au acceptat implantul intr-o zi au inceput deja sa apara nedoritele esecuri care in aceste cazuri sunt de a dreptul dramatice.

Si in clinica noastra din Bucuresti au aparut multi pacienti la care esecul implantului intr-o zi s-a produs deja si care, deoarece s-au prezentat foarte tarziu ne-au pus intr o situatie foarte dificila din cauza inflamatiei osoase cronice foarte accentuate si a resorbtiei osoase accelerate. Din punct de vedere tehnic acelor pacienti le-au fost extrasi multi dinti in aceeasi zi si in locul lor s-au introdus chiar in aceleasi locuri implanturi dentare, toate intr-o singura zi. Chiar daca dupa extractia dintilor s-a realizat un chiuretaj perfect al tesutului de granulatie, acesta nu reuseste niciodata sa actioneze profund, in interiorul osului, unde de fapt se va fora neoalveola pentru a se introduce implantul intr-o zi.

Drept urmare, reactia imunitara din interiorul osului generata de microbii si fortele ocluzale transmise prin dintii care au trebuit extrasi ramane inca prezenta in momentul inserarii implantului, chiuretajul tesutului de granulatie nereusind niciodata sa opreasca semnalul celular restant de resorbtie osoasa.

Periimplantita netratata poate duce la pierderea implantului dentar

Astfel, implantul in aceeasi zi, fara sa conteze marca sau renumele specialistului implantolog care l-a inserat, a fost introdus intr-un os care are deja instalat un semnal de resorbtie osoasa. Neinlaturarea prealabila a acestui semnal celular resorbtiv nu face decat sa condamne un implant care ar putea fi introdus perfect chirurgical si care apartine unui brand prestigios.

Din aceasta cauza, in cabinetul nostru apar din ce in ce mai frecvent pacienti cu implanturi foarte bine inserate chirurgical, care au insa resorbtie osoasa (periimplantita) intr-un stadiu foarte avansat. Bineinteles ca se poate administra Electronic Stem Generator cand ajunge pacientul in cabinetul specialistului parodontolog, cand deja exista vizibil radiologic semnele periimplantitei (resorbtia osului din jurul impantului intr-o zi) dar de ce sa ajungem la acel moment delicat cand pe locul osului deja disparut prin resorbtie au intrat alimente imposibil de igienizat din cauza lucrarii protetice a implantului intr-o zi ?

Prevenirea si pastrarea dintilor este alegerea inteleapta

Atitudinea preventiva pentru pastrarea dintilor naturali  este singura care salveaza pacientul de la cheltuieli exagerate si de la chinurile reinterventiilor chirurgicale la implanturile cu periimplantita. Astfel recomandam pacientilor care nu au avut o abordare preventive si deja au ajuns sa  primeasca indicatia implantului intr-o zi sa inceapa sa utilizeze dispozitivul medical Electronic Stem Generator cu cateva saptamani inainte de sedinta in care se realizeaza extractia dintilor in vederea inserarii implantului intr-o zi.

Astfel, daca dintii nu pot fi salvati, macar sa ne asiguram ca in profunzimea osului in care se vor insera implanturile intr-o zi nu vor mai fi inca activate semnalele de resorbtie osoasa. Administrarea Electronic Stem Generator se va face la domiciliul pacientilor iar specialistul implantolog nu va avea neplacuta surpriza a esecului implanturilor dentare chiar daca au fost perfect inserate chirurgical si au fost cumparate de la o firma celebra de implanturi intr-o zi.

Tratarea periimplantitei este obligatorie

Prevalenta periimplantitei pe plan mondial este de 35-40% din totalul implanturilor inserate si in cazul implantului intr o zi riscul este mult crescut de a nu se mai putea repara lucrarea in cazul pierderii implanturilor. Asadar, scaderea prevalentei periimplantitei macar la pacientii supusi la tehnica de implant intr-o zi este obligatorie.

In mod normal, fiecare pacient are un dentist obisnuit care in cele mai multe cazuri este si specialist implantolog, deci pierderea de a lungul timpului a cate unui dinte ar fi trebuit sa fie deja reparata prin inserarea a 1 sau 2 implanturi dentare normale in acea pozitie. Aceasta abordare este cea mai rationala si daca este imbinata frecvent cu administrarile de Electronic Stem Generator pacientul poate fi sigur ca nu ar avea risc de a ajunge la extractia tuturor dintilor pentru a deveni pacient al implantului intr-o zi.

 Si din punct de vedere al masticatiei aceasta abordare preventiva este mult mai recomandata deoarece dintii naturali au un ligament parodontal, acesta fiind neexistent in cazul implanturilor intr-o zi, si care are rolul esential de a evita traumatizarea in timpul masticatiei a osului maxilar si a articulatiei temporo-mandibulare.

Periimplantita tratament cu Electronic Stem Generator

Estetica in cazul pastrarii dintilor este naturala si nefortata,  in timp ce in tehnica implantului intr-o zi aceasta estetica este evident modificata. Un alt dezavantaj a implantului intr-o zi il constituie acumularea alimentelor in retentivitatile lucrarii protetice si a putrezirii acestora generand un miros greu al gurii.

Din punct de vedere al modului de administrare a Electronic Stem Generator, extractia dintilor si inserarea implantului intr-o zi creste riscul resorbtiei osoase de mic la mare. Astfel, pacientii care deja au primit implant intr-o zi trebuie sa fie constienti de riscul major pe care il au la resorbtie osoasa si sa inceapa urgent sa utilizeze Electronic Stem Generator impreuna cu o igienizare profesionala frecventa pentru a trata periimplantita.

Periimplantita este agravata si de fortele masticatorii care se repartizeaza doar la nivelul implanturilor si astfel riscul resorbtiv creste exponential. Resorbtia osoasa este cu atat mai mare cu cat varsta pacientului este mai mare si astfel sedintele cu Electronic Stem Generator trebuiesc facute mai frecvent la persoanele in varsta.

Concluzia acestui articol este ca administrarea Electronic Stem Generator ar fi bine sa se inceapa inainte de sedinta extractiei dintilor si inserarea implantului intr-o zi. Daca acest moment deja s-a petrecut in cazul dumneavoastra si implantul intr-o zi este deja inserat, este de la sine inteles ca riscul periimplantitei este extrem de mare si administrarea Electronic Stem Generator trebuie facuta cat mai urgent, cu o frecventa care va fi decisa de specialistul parodontolog functie de varsta, tip de ocluzie, posibilitati de igienizare posibile in cazul fiecaruia dintre pacienti.

Pentru a ne asigura ca periimplantita nu avanseaza rapid, trimiteti-ne radiografia dumneavoastra si va vom trimite un plan de tratament personalizat pentru a reduce nedorita resorbtie osoasa care genereaza periimplantita si esecul implantului intr-o zi.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

0 commentarii pentru “Implantul intr-o zi, riscuri evidente

Lasa un comentariu