De ce am facut Parodontoza??

Paradox : Desi  respect igiena orala si fac regulat detratraj laser, totusi dintii imi cad  

Parodontoza apare la majoritatea pacientilor, desi acestia si au respectat igiena orala recomandata si au vizitat cu constiinciozitate medicul stomatolog pentru realizarea detartrajului laser. De aceea, este deplin justificata frustrarea pacientilor in momentul in care afla ca trebuie extras un dinte din cauza paradontozei, desi anual si au realizat detartrajul laser si au utilizat cele mai scumpe paste de dinti.

Regenerarea celulelor stem « trezite » cu ajutorul undelor Electronic Stem Generator

Parodontoza apare si la pacientii foarte tineri, dar in principiu se manifesta dupa 35 ani, cand se poate considera ca procesul de imbatranire incepe sa dea primele semne. Din punct de vedere stiintific, este cunoscut faptul ca dupa 30 ani celulele progenitoare ( stem adulte)  nu se mai activeaza atat de usor precum la varste fragede si se afla intr o stare de adormire. Trezirea acestora pentru a incepe regenerarea se poate face multumita undelor Electronic Stem Generator care au lungime de unda mare si pot ajunge in profunzimea osului. Avantajul acestei metode care se bazeaza pe celulele progenitoare existente deja in interiorul osului  consta in faptul ca aceste celule, odata trezite, se deplaseaza prin interiorul osului si actioneaza doar daca este necesara regenerarea, recunoscand  exact locurile unde trebuie sa intervina regenerativ.

Factorii distructivi : microbii din cavitatea bucala  si  fortele ocluzale

Factorii distructivi reprezentati de catre microbii din cavitatea bucala si de catre fortele ocluzale masticatorii ( in mod ideal, toți dinții ar trebui să intre în contact simultan și cu aceeași forță)  nu vor putea  fi eliminate niciodata si drept urmare avem doua  categorii de pacienti:

1) pacientii la care osul din jurul dintilor are un numar crescut de osteoblaste si pot rezista respectivilor factori agresori care actioneaza continu

2) pacienti care in osul din jurul radacinii nu au un numar destul de mare de osteoblaste si, din cauza actiunii continui a factorilor agresivi se poate activa semnalul resorbtiv osos caracterizat de activarea osteoclastelor. Acestea rod pe interior osul si vor reduce trabeculatia osoasa, fenomen vizibil pe radiografia dentara comparativa. Daca la primele semne radiologice se instituie de urgenta protocolul Electronic Stem Generator se poate opri roaderea pe interior a osului si drept consecinta calitatea regenerarii este optima.

Cazurile in care  se actioneaza de urgenta  cu  Electronic Stem Generator

Daca insa, fie nu se realizeaza radiografii comparative corecte, fie se intarzie cu administrarea protocolului Electronic Stem Generator exista destul timp de actiune al semnalului resorbtiv si poate deja apare clinic retractia gingivala si mobilitatea dentara. Odata ajunsi la acest moment caracteristic resorbtiei osoase evolutive, va trebui actionat cu Electronic Stem Generator un timp mai lung, pentru ca initial sa se opreasca semnalul resorbtiv si abia ulterior sa inceapa osteoblastele nou aparute sa secrete matricea osoasa si sa se regenereze spatiile ramase libere in urma roaderii pe interior a osului.

De aceea, specialistul parodontolog trebuie sa consulte minutios fiecare pacient si sa decida pentru fiecare un protocol personalizat. In principal pacientii care deja au lucrari dentare complexe si implante dentare sunt pacientii carora li se administreaza de urgenta Electronic Stem Generator, dar si pacientii fara lucrari dentare complexe insa cu aparat dentar in antecedente au nevoie in proportie majoritara de acest protocol.

Odata aparuta mobilitatea dentara, devine evident ca se va auto-intretine punga parodontala in jurul dintelui atata timp cat dintele se misca. Trebuie initial oprita mobilitatea dintelui prin actiunea Electronic Stem Generator in profunzime, singura actiune special proiectata pentru eficienta in zona sterila a parghiei si abia ulterior acesteia se poate spera la o reducere a pungilor parodontale prin imbunatatirea igienei dentare si detartraj laser. Nu dorim sa se inteleaga faptul ca nu trebuie instituita imbunatatirea igienei si detartrajul inca de la prima prezentare a pacientului in cabinet. Bineinteles ca primul gest terapeutic va fi detartrajul laser si sfaturile pentru imbunatatirea igienei zilnice, dar de foarte multe ori pungile parodontale nu se reduc desi igienizarea a fost facuta impecabil. Acest lucru se explica foarte logic prin faptul ca parghia reprezentata de dinte a devenit defavorabila in sensul ca osul s a retras si bratul fortei active (care extrage dintele sub actiune fortelor masticatorii) a devenit mult mai lung decat bratul fortei de rezistenta (ramas implantat in os). Drept urmare, oricat de buna ar fi igienizarea, dintele se va misca si va pastra punga parodontala cel putin pe raza cercului mobilitatii dintelui. Este absolut logic ca nu intarirea gingiei va reusi oprirea mobilitatii unui dinte asupra caruia actioneaza forte masticatorii egale cu greutatea unui adult, ci doar imbunatatirea calitatii osului va putea reusi reducerea mobilitatii dentare. Iar despre os stim deja ca nu ii putem creste inaltimea ci doar densifica osul pe inaltimea restanta, multumita Electronic Stem Generator.

Din momentul aparitiei mobilitatii dentare este evident ca semnalul de resorbtie osoasa este prezent in os si trebuiesc evitate interventiile chirurgicale reconstructive inainte de oprirea acestui semnal celular care influenteaza vindecarea dupa orice interventie chirurgicala.

Interventia  chirurgicala  este  de evitat

In centrele noastre se evita interventiile chirurgicale parodontale deoarece incizia necesitata de acestea se vindeca intotdeauna printr o retractie si mai accentuata a gingiei iar regenerarea promisa de orice material de aditie solid sau lichid nu se poate produce deoarece osul restant are deja activ un semnal de resorbtie osoasa si nu poate genera neovascularizarea esentiala integrarii grefei osoase sau a implantului dentar.

Etapele  protezarii  in paralel  cu utilizarea protocolului  Electronic  Stem Generator

Din aceleasi motive, chiar daca mobilitatea este accentuata si nu mai exista sanse de mentinere a dintelui, nu se face din prima sedinta implantul dentar ci se realizeaza o protezare provizorie pe perioada protocolului Electronic Stem Generator care va elimina semnalul de resorbtie osoasa.

Dupa cele 2 luni necesare protocolului Electronic Stem Generator pacientul se poate prezenta la specialistul sau implantolog care va fi sigur ca va avea un os cu o cantitate suficienta de osteoblaste si astfel riscul esecului prin periimplantita a implantului dentar va scade foarte mult.

Tot dupa finalizarea protocolului Electronic Stem Generator se poate prezenta pacientul la specialistul parodontolog care poate incerca tehnici de microchirurgie pentru a imunatati estetic limita gingivala.

Stiut fiind faptul ca fenomenul de imbatranire nu poate fi oprit si factorii agresori bucali reprezentati de catre microbi si de catre forte ocluzale nu se vor putea niciodata elimina, trebuie ca pacientul care a primit lucrari dentare complexe sa previna retractia gingivala care ar impune taierea lucrarilor ceramice si refacerea cu altele noi, mai lungi.

Astfel, pacientul cu antecedente de retractie gingivala si mobilitate dentara sau chiar si cei care inca nu au avut nici una dintre acestea dar au lucrari ceramice complexe sau implante dentare trebuie sa intre intr un program de monitorizare prin radiografii dentare comparative analizate de specialistul parodontolog. Prin analiza acestora, specialistul parodontolog va identifica instalarea semnalului de resorbtie osoasa si va administra de urgenta Electronic Stem Generator pentru utilizare la domiciliu.

Daca pacientul a fost deja consultat de catre specialistul parodontolog, care cunoaste toate detaliile necesar a fi cunoscute despre respectivul pacient, dispozitivul medical Electronic Stem Generator va fi trimis prin curier rapid la domiciliul pacientului imediat ce specialistul parodontolog va observa pe radiografiile comparative primite prin email de la pacient ca incepe sa se manifeste semnalul de resorbtie osoasa.

Daca insa pacientul nu a fost in prealabil consultat de catre specialistul parodontolog este nevoie ca macar o data pacientul sa se prezinte personal  1 ora la consultul specialistului parodontolog. Ulterior acestui consult pacientul respectiv nu mai are nevoie sa se deplaseze din localitatea de resedinta, dispozitivul Electronic Stem Generator va fi transmis prin curier rapid iar eventualele interventii stomatologice se pot realiza in orasul de resedinta a pacientului, de catre un medic stomatolog cu care specialistul parodontolog coopereaza.

Deoarece timpul reprezinta cea mai mare problema in ziua de azi iar graba in stomatologie duce la complicatii si reinterventii dureroase si scumpe in timp, va recomandam in scop preventiv un consult la specialistul parodontolog care va va inscrie  in programul de mentinere a numarului de dinti si va putea reactiona imediat cand pe radiografia comparativa pe care dumneavoastra i o veti trimite la fiecare 6 luni pe email va apare un semn de instalare a resorbtiei osoase. In acel moment nu va mai fi nevoie sa va deplasati deoarece specialistul parodontolog deja v a consultat anterior si va are in programul de mentinere a numarului de dinti Electronic Stem Generator.

Odata cu aparitia protocolului Electronic Stem Generator, pacientul nu mai are doar optiunea extragerii dintilor si a inlocuirii lor rapide cu implanturi ci a aparut si o alternativa biologica, reprezentata de  posibilitatea mentinerii dintilor naturali, desi mobili, si a prevenirii taierii lucrarilor ceramice dupa cativa ani din cauza retractiei gingivale

Desi nu avem voie sa spunem ca va oferim garantia implantelor si a pastrarii numarului de dinti, putem afirma cu siguranta ca protocolul Electronic Stem Generator va scadea foarte mult numarul de sedinte chinuitoare in cabinetul stomatologic si bugetul total pe care de a lungul timpului il veti plati pentru mentinerea masticatiei si a esteticii dentare optime.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

0 commentarii pentru “De ce am facut Parodontoza??

Lasa un comentariu