Cum ESG reuseste salvarea dintilor si implanturilor

De ce reuseste Electronic Stem Generator sa salveze dintii si implanturile pe care alti dentisti prefera sa le elimine?

Asemanarea dintre dinte si implant este foarte mare in sensul ca ambele reprezinta o parghie de grad 1 in care forta de rezistenta este reprezentata de implantarea in osul sanatos iar forta activa (care tinde sa extraga dintele/implantul) este reprezentata de produsul dintre forta masticatorie si lungimea dintelui/implantului ramase in afara osului.

Deoarece microbii din cavitatea bucala nu s-a reusit pana acum sa fie eliminati pe perioade suficient de lungi din cavitatea bucala, desi s-au facut progrese remarcabile in dezvoltarea laserelor si a apelor de gura, se constata din ce in ce mai grav la nivelul osului pacientilor nostrii prezenta unui atac al exotoxinelor provenite din microbii bucali prezenti  la toate varstele pacientului.

Acest atac al exotoxinelor este amplificat si de transmiterea asupra osului maxilar a fortelor masticatorii, care evident reprezinta o necesitate, si nu vor putea niciodata sa fie eliminate.

Insumarea acestor  2 factori determina activarea osteoclastelor din profunzimea osului si aparitia resorbtiei osoase in toata masa sa. Manifestarea  resorbtiei osoase genereaza scaderea densitatii osului care mentine si dintii si implanturile, in conditiile in care aceeasi forta masticatorie actioneaza neincetat si va determina, din cauza scaderii consistentei osului, scaderea bratului de rezistenta al parghiei reprezentata de dinte/implant si astfel se pericliteaza viitorul acestora.

Activarea resorbtiei osoase se produce in acelasi timp in toata masa osoasa si astfel toti dintii si toate implanturile din gura pacientului sunt afectate, desi este foarte posibil ca semnele clinice sa apara doar la 1-2 dinti/implante cu forte ocluzale exagerate. 

Datorita acestui fapt,  tratamentul contra resorbtiei osoase trebuie sa se adreseze intregii guri si sa aiba ca scop principal salvarea celorlalti dinti/implante care, daca nu s-ar lua masuri de incetinire ale resorbtiei, vor ajunge in stadiul primilor 1-2 dinti/implante afectate.

Bazandu-ne pe evidentele clinice descrise mai sus,  va trebui sa se intervina pentru schimbarea mentalitatii atat la nivelul  pacientilor cat si al dentistilor, care tind sa ignore restul dintilor aparent sanatosi si sa se concentreze doar pe rezolvarea problemei evidenta clinic la acei primii 1-2 dinti afectati. 

Daca nu reusim sa schimbam mentalitatea actuala de ignorare a unei probleme grave de care suntem constienti ca exista si la ceilalti dinti momentan fara semne clinice si daca s ar continua sa se realizeze ca si pana acum,  doar un tratament partial  la nivelul celor 1-2 dinti afectati fara sa se opreasca in ansamblu resorbtia osoasa deja  activa si la nivelul celorlalti dinti/implante aparent sanatoase, vom avea neplacuta surpriza ca peste cateva luni, si la nivelul altor dinti/implante initial neafectati,  sa incepem sa observam cum apare retractia gingivala si mobilitatea dentara. 

Astfel, in contextul abordarii conform mentalitatii actuale in care in marea majoritate a clinicilor stomatologice nu se trateaza decat dintii vizibili afectati, cu ignorarea salvarii celorlalti dinti neafectati, fara sa se previna degenerarea osoasa in ansamblu, si cu  permiterea prin neinterventie a afectarii continue a osului de  la nivelul celorlalti dinti, se observa in practica, la majoritatea pacientilor un trist Domino in cavitatea bucala in care dintii incep sa se miste si sa fie extrasi unul cate unul la perioade din ce in ce mai scurte de timp. 

Si, cel mai grav, daca resorbtia osoasa nu a fost anterior oprita inaintea inserarii de implante, acelasi joc Domino se poate repeta si la implanturile dentare care vor fi expulzate unul cate unul. Din pacate nu conteaza marca si provenienta implantului, ci doar calitatea de a lungul timpului a osului in care se insera aceste implante (adevarata fundatie a lucrarii dentare este reprezentata de  osul in care se sprijina si se disipa fortele masticatorii receptionate de oricare stalp protetic, fie dinte fie  implant, si nu de catre simplii stalpi reprezentati fie de catre implant fie de alte  componente protetice pe dinti)

In stomatologia clasica, neexistand in trecut terapii eficiente pentru oprirea resorbtiei osoase, medicii dentisti preferau sa recomande eliminarea dintilor si a implantelor cu semne de resorbtie osoasa, nestiind ca acest proces biologic poate fi corectat si se poate reveni la o biologie osoasa corecta. 

Aparitia unei noi biotehnologii focusate direct pe incetinirea resorbtiei osoase in profunzimea osului a schimbat abordarea complexa a cazurilor  de restaurare protetica. Astfel, clasificam pacientii in 2 grupe :

  1. Cu resorbtia osoasa neactivata, la care clasicele tehnici de laser si igienizarea  dentara periodica sunt suficiente pentru eliminarea sangerarilor gingivale si pentru evitarea unui miros greu al gurii 
  2. Cu activarea deja evidenta a osteoclastelor din cauza exotoxinelor microbiene si a fortelor ocluzale transmise osului. La acesti pacienti nu mai sunt de ajuns tehnicile clasice de Laser si de igienizare, pe care totusi le vom utiliza pentru a asigura un miros bun al gurii si evitarea sangerarilor gingivale. Aceste tehnici clasice nu au insa un efect eficient in profunzimea osului, unde osteoclastul este deja activat si va produce resorbtie osoasa care va elimina si dintii si implanturile. Proba lipsei de eficienta a tehnicilor clasice enumerate consta in numarul din ce in ce mai mare de dinti care se pierd si inclusiv de implante care se insera anual pe plan global.  

Primul tratament dedicat actiunii in profunzimea osului pentru dezactivarea osteoclastelor si incetinirea resorbtiei osoase este Electronic Stem Generator. Dupa realizarea curelor de terapie Electronic Stem Generator pacientului din categoria 2 i se va opri resorbtia osoasa activa prin dezactivarea osteoclastelor si astfel pacientul va reveni in grupa 1 unde doar tehnicile clasice de igienizare sunt suficiente pana la un nou episod de evidentiere al activarii osteoclastelor.

Dupa oprirea activarii profunde a osteoclastelor prin Electronic Stem Generator pacientului i se pot realiza manopere stomatologice cu un prognostic  mai bun, cu un risc mult mai mic de a trebui refacute dupa cativa ani,  in sensul ca nu este recomandat sa se  introduca  nici un implant dentar intr un os in care resorbtia este manifesta si care daca va fi ignorata va compromite cu siguranta viitorul implantului. 

De asemenea, amprenta pentru lucrarile  finale ceramice trebuie sa se ia doar dupa finalizarea tratamentului  Electronic Stem Generator, pentru a se preveni retractia gingiei de la marginea lucrarilor ceramice dupa doar cativa ani, semn clinic al resorbtiei osoase ignorate si neoprite corespunzator inaintea amprentarii. 

Pe durata realizarii la domiciliu a tratamentului Electronic Stem Generator se pot utiliza doar lucrari provizorii si se pot realiza orice alte manopere preprotetice necesare viitoarelor lucrari pe respectivii dinti, gen reconstituiri, endodontie (obturatii de canal) sau slefuiri. 

Si in cazul endodontiei (obturatiile de canal) exista un mare avantaj in cazul utilizarii Electronic Stem Generator deoarece odata cu oprirea resorbtiei osoase generate de microbii existenti intra-radicular  se constata o vindecare mai buna si mult mai rapida a granuloamelor dentare dupa obturatiile de canal.

Astfel, multi dinti care pana acum ar fi fost preferat de catre unii dentisti sa fie eliminati, fie deoarece aveau mobilitate dentara fie pentru ca aveau granulom la radacina vor putea fi salvati daca se utilizeaza Electronic Stem Generator.

Practic, la prima prezentare la stomatolog a pacientilor din grupa 2 (cu semne de resorbtie osoasa activa) se va inchiria pacientului la domiciliu dispozitivul medical Electronic Stem Generator pentru o utilizare zilnica in timpul activitatilor casnice timp de 2 luni, cam tot atat timp  cat medicul stomatolog realizeaza pe parcursul celor 1-2 programari  saptamanale  atribuite in medie oricarui pacient,  toate manoperele preprotetice necesare unei lucrari de calitate.

 S a constatat din practica faptul ca pregatirea preprotetica pentru un pacient cu probleme stomatologice complexe (din cauza activarii resorbtiei osoase) dureaza in medie 2 luni si in acelasi timp, la domiciliu pacientul isi va asigura viitorul fundatiei necesare oricarei lucrari dentare. Pe scurt, fara a imobiliza unitul stomatologic si fara a consuma timpul medicului dentist, pacientul va contribui esential la rezistenta in timp a fundatiei osoase, care conteaza cel mai mult pentru  lucrarea pe care medicul dentist o va realiza.

Un program evolutiv  de analiza a radiografiilor panoramice comparative si de identificare a primelor semne clinice de retractie gingivala la marginea lucrarilor realizate fie pe implante dentare fie pe dinti naturali  si de reducere periodica a mobilitatii dentare evolutive  sunt deja disponibile in cadrul clinicilor Electronic Stem Generator.

Salvarea unui procent mare de dinti care pana acum se prefera sa fie extrasi, plus oprirea resorbtiei osoase in toata gura, care va contribui la  prevenirea  pierderii precum intr un trist Domino si a celorlalti dinti aparent sanatosi la acest moment, reduce foarte mult timpul alocat vizitelor la stomatolog si bugetul pe care orice pacient trebuie sa il aloce tratamentelor stomatologice de a lungul intregii vieti.

Pe langa avantajele majore financiare oferite, modul de aplicare a Electronic Stem Generator este foarte usor, se utilizeaza acasa in timpul altor treburi casnice si va reduce mult frecventa deplasarilor la cabinetul stomatologic. 

In plus, un sistem de livrare direct la domiciliul pacientului de catre un reprezentant al medicului  dentist care realizeaza si instruirea pacientului in vederea monitorizarii resorbtiei osoase pe parcursul intregii vieti  este disponibil deja in toata Romania.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

0 commentarii pentru “Cum ESG reuseste salvarea dintilor si implanturilor

Lasa un comentariu