Totul despre clinica de parodontologie

Clinica de Parodontologie se caracterizeaza prin tratamentele complicate care au ca scop evitarea esecului stomatologiei-extractia dentara. Desi dureaza mai mult si este mult mai complicat pentru specialistul parodontolog si specialistul endodont, orice pacient ar trebui sa prefere Clinica de Parodontologie in locul Clinicii de Implantologie care se bazeaza evident  pe extractia dintilor.

Care este scopul principal al clinicilor de parodontologie

Desi din ce in ce ma rare din cauza muncii istovitoare si a profitabilitatii reduse, Clinicile de Parodontologie indeplinesc scopul principal al Medicinii Umane-Salvarea si mentinerea tesuturilor naturale. 

Densitatea clinicilor de Parodontologie nu este mare in Romania datorita unui mit distribuit de multe canale de publicitate care sustineau  ca Parodontoza nu se trateaza ! Spunem mit deoarece literatura stiintifica si practica Clinicilor de Parodontologie din strainatate au demonstrat ca dintii naturali se pot pastra pana la varste foarte inaintate, iar Golden standardul in societatea vestica este reprezentat de persoanele in varsta care isi pastreaza toti dintii naturali, fara aspectul dizgratios al dintilor falsi.

Pe langa estetica naturala pastrata, un mare avantaj al evitarii inlocuirii dintilor naturali cu implante dentare il reprezinta pastrarea contactelor ocluzale dinte-dinte care au un tampon natural reprezentat de ligamentul parodontal prezent doar in cazul dintilor naturali. Acest ligament parodontal nu este prezent si  in cazul implantelor si trebuie mentionat ca si factor agravant lucrarea protetica realizata pe implant care din motive pur estetice are o suprafata ceramica ce transmite contactul ocluzal intr-un mod violent si distructiv asupra Articulatiei Temporo Mandibulare.

Recomandarea in cazul clinicilor de parodontologie este de a se evita astfel de reconstructii ceramice pe implanturi deoarece ele vor determina pe langa resorbtia osoasa si un grad crescand de inflamatie la nivelul Articulatiei Temporo Mandibulare care poate  duce curand la cel mai grav sindrom din stomatologie –Disfunctia Temporo Mandibulara.

Clinica de parodontologie va recomanda intotdeauna o abordare preventiva, fara interventii chirurgicale sau slefuiri distructive asupra dintilor si astfel nu se vor genera in urma tratamentelor distructive stomatologice extractii. Scopul clinicii de parodontologie coincide cu dorinta logica a oricarui pacient si anume intarzierea extractiei dintilor.

Nici un implant nu se compara cu dintele natural – recomandarea clinicilor de parodontologie

Cu cat clinica de parodontologie reuseste sa mentina pe arcada dintii naturali pana la o varsta cat mai inaintata cu atat mai mici vor fi complicatiile totale si bugetele pe care pacientii trebuie sa le aloce stomatologie in general pentru a putea mastica corespunzator.

Deviza unei clinici de parodontologie trebuie sa fie « Nici un implant nu se compara cu dintele natural » si sa actioneze in consecinta. Desi anormal, clinicile de implantologie sunt in Romania de sute de ori mai numeroase decat clinicile de parodontologie si ele isi bazeaza existenta tocmai pe esecul stomatologiei-extractia dentara.

Decizia finala apartine intotdeauna pacientului care desi a primit o anumita recomandare are dreptul la o a doua opinie si prin acest articol dorim sa indreptam pacientii catre clinica de parodontologie unde cu siguranta nu se incurajeaza extractia dentara. 

In multe cazuri, desi pentru pacient unii dinti par greu de salvat, specialistii parodontologi sunt inarmati cu rabdare si dispozitive medicale performate  care permit mentinerea dintilor naturali pentru zeci de ani. Alternativa implantelor dentare nu dispare, dar recomandam ca extractia dentara sa se produca doar cand specialistul parodontolog considera ca nimic nu se mai poate face pentru salvarea acelui dinte. De asemenea stiindu se deja de catre toata lumea  timpul destul de limitat de tolerare a implanturilor dentare, este preferabil ca acestea sa fie inserate cat mai tarziu, la batranete.

In clinica de parodontologie se pot insera si implanturi dentare in cazul in care specialistul parodontolog nu mai vede nici o sansa pentru salvarea dintelui, dar cel mai important pentru pacient este sa se limiteze cat de mult posibil numarul extractiilor dentare. Cu cat mai putine modificari sunt aduse sistemului ocluzo-masticator cu atat complicatiile in timp sunt mai mici si mai ieftin de rezolvat.

Bineinteles ca exista deja pacienti carora deja le au fost extrasi multi dinti iar acestia nu inseamna ca nu trebuie sa se adreseze si ei clinicii de parodontologie. Acesti pacienti care ajung tarziu in clinica de parodontologie au deja un risc mult mai mare la resorbtie osoasa si complicatii articulare grave comparativ cu pacientii care s-au prezentat la primele semne de retractie gingivala si mobilitate dentara, pentru a fi astfel posibila evitarea extractiilor.

Specialistul parodontolog va prelua in supraveghere si pacientii care deja au multe implante dentare si lucrari dentare ceramice dar, spre deosebire de pacientii care se prezinta cu dentitia completa,  va fi obligat sa opreasca intai rezorbtia osoasa din jurul implanturilor dentare si a lucrarilor dentare ceramice care retin in retentivitatile create de lucrarile implanto-protetice alimente care nu pot fi curatate. In clinica de parodontologie exista dispozitivul medical Electronic Stem Generator pe care specialistul parodontolog il va inchiria pacientului pentru a realiza la domiciliu un tratament cu scopul de a restabili metabolismul osos distrus de prezenta retentiilor si al metalelor in cavitatea bucala.

Dupa normalizarea reactiei imune osoase la pacientul cu lucrari implanto-protetice ample, acest element osos  reprezentand diferenta fata de un pacient cu dentitia integra, mentinerea dentitiei implanto-protetice se poate considera asemanatoare cu cea a pacientilor cu dentitie integra. Practic, dupa cateva luni de tratament cu Electronic Stem Generator, necesare opririi semnalului de resorbtie osoasa dat de celulele hiperactivate de metalele si microbii retinuti de lucrarile implanto-protetice se va ajunge la un semnal imun normal cand doar detartrajul si reglarea ocluzala periodica sunt necesare.

Dupa detartraj, in scopul eliminarii eficiente a microbilor din pungile parodontale se recomanda utilizarea Laserului care are minunatul efect de a elimina pentru cateva ore microbii. Din pacate Laserul nu se poate utiliza din nou ziua urmatoare deoarece are si un efect advers si anume activarea osteoclastelor care declanseaza  resorbtia osoasa. 

Din aceasta cauza Laserul nu se poate utiliza frecvent si nici pentru mult timp, iar pentru a fi siguri ca beneficiem de efectul antimicrobian fara sa stimulam si retractia osoasa se recomanda persoanelor care sunt expuse sterilizarilor cu Laser sa utilizeze la domiciliu Electronic Stem Generator cu rolul de a opri activarea osteoclastelor si resorbtia osoasa posibil  declansata de catre Laser.

Clinica de parodontologie dispune de aparat de radiologie pe baza caruia specialistul parodontolog deceleaza nivelul rezorbtiei osoase si recomanda fiecarui pacient un program personalizat de intretinere cu Electronic Stem Generator bazat pe amploarea lucrarilor implanto-protetice existente, varsta, boli generale asociate.

Pentru pacientii aflati la distanta mare de clinica de parodontologie, trimiterea unei radiografii poate oferi specialistului parodontolog informatii importante despre prognosticul rezorbtiei osoase si masurile care trebuiesc luate pentru a nu se inrautati si mai mult situatia existenta.

Deoarece consideram extractia ca un esec al stomatologiei, implanturile dentare si lucrarile dentare conexe le realizam  gratuit pentru pacientii inclusi in programul de mentinere a numarului de unitati dento-dentare necesar unei masticatii eficiente si a unei estetici bazate pe conservarea naturalului.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

0 commentarii pentru “Totul despre clinica de parodontologie

Lasa un comentariu