Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Nu este o postura dorita aceea de a fi nevoiti sa luati in considerare o interventie chirurgicala precum un implant dentar. Desi poate fi infricosator, pierderea dintilor este de cele mai multe ori o problema ignorata sau catre care atentia indreptata tratamentului este amanat, insa asta nu insemna ca este un proces irevesibil. Tehnicile moderne de interventie stomatologica, care evolueaza odata cu trecerea anilor, transforma un implant dentar intr-un adevarat miracol pentru sanatatea orala, precum si pentru increderea in sine. 

Factorii de risc care influenteaza pierderea dintilor, variaza, de la varsta (persoanele de peste 35 de ani fiind expuse unui risc crescut de a dezvolta afectiuni care conduc la pierderea dintilor), la sex (barbatii fiind mai vulnerabili, comparativ cu femeile), la boli precum diabetul sau atentia acordata ingrijirii igienei orale, care include periajul, alimentele consumate dar si vizitele periodice la stomatolog, conform Jurnalului de Periodontologie din Statele Unite ale Americii.

Riscul necesitatii unui implant dentar si procedura care presupune inlocuirea unui dinte pierdut, poate fi prevenit printr-o atentie sporita ingrijirii corespunzatoare a cavitatii bucale, prin detartraj dentar, o igiena orala corespunzatoare sau prin stimularea osoasa. Insa odata ce pierderea unui dinte a avut deja loc, un implant dentar este solutia cea mai potrivita. Este bine ca inaintea unei astfel de interventii, sa cunoasteti atat avantajele cat si dezavantajele pe care le presupune chirurgia dentara de acest tip.

Ce cauzeaza pierderea dintilor si de ce poti avea nevoie de un implant dentar

Pierderea dintilor poate fi cauzata de obiceiuri cotidiene carora nu le acordati suficienta atentie. Nivelul de acid din alimente, scrasnirea dintilor sau macinarea acestora datorita stresului sau unei a unei muscaturi anormale, fumatul sau igiena orala precara, conduc la o mobilitate dentara, care ignorata, determina pierderea unuia sau a mai multor dinti. 

Bolile gingivale precum parodontoza sunt cazul cel mai comun prin care mobilitatea dentara este afectata, fiind rezultatul unei infectii bacteriene. 

De ce aveti nevoie de un implant dentar in cazul pierderii unui dinte? Lipsa unui stimul are repercursiuni asupra sistemului osos atunci cand nu se intervine cu implant dentar. Infectia se poate raspandi la alti dinti si poate deforma maxilarul. Ganditi-va la astronautii care sunt nevoiti sa faca exercitii fizice in spatiu datorita lipsei gravitatiei. Absenta unui stimul deformeaza sistemul osos, ajungandu-se la probleme ale mandibulei care afecteaza atat aspectul fizic cat si vorbitul sau consumul de alimente.

Avantaje: exista tehnici de preventie in ceea ce priveste o eventuala mobilitate dentara iar cu igiena orala corespunzatoare un implant ca cel de zirconiu, poate fi evitat. Structura osoasa poate fi stimulata prin tehnici care implica folosirea celulelor stem, iar tartrul, care cauzeaza afectiuni gingivale, se poate inlatura prin detartrajul laser.

Dezavantaje: traumele sau nivelul de distrugere al dintelui pot fi ireversibile atunci cand anumite probleme legate de o mobilitate dentara prezenta la nivelul cavitatii orale au fost ignorate.

Ce trebuie sa stii despre un implant dentar si procedura la care veti fi expus 

Un implant dentar si procedura prin care se face insertia presupune o interventie chirurgicala prin care un surub este introdus in structura osoasa a cavitatii bucale pentru a fi asimilat de catre aceasta si pentru a sustine un dinte artificial, numit coroana.

Dezavantaje: poate fi nevoie de interventii multiple in functie de tipul de implant dentar si conditia structurii osoase sau a tesutului gingival.

Este nevoie de timp pentru vindecare deoarece un implant dentar cu o procedura de insertie la nivelul structurii osoase presupune vindecarea osului si asimilarea unui implant ca cel de zirconiu.

Un implant dentar, cand procedura presupune interventii de reparare a tesutului gingival sau a structurii osoase, poate cauza dureri sau expunerea la infectii si va fi necesara administrarea de antibiotice.

Avantaje: atunci cand apelati la un implant dentar si la procedura chirurgicala aferenta, evitati riscul de a suferi de o mobilitate dentara care poate afecta restul dintilor, deoarece pierderea unui dinte cauzeaza deplasarea acestora si deformarea mandibulei. 

Radiografiile ajuta la localizarea zonelor afectate de infectie, daca acestea exista, cat si a punctului de insertie a unui implant de zirconiu  iar stomatologul poate stabili fara a apela la o interventie invaziva, tehnica potrivita pentru un implant dentar si procedura care vi se potriveste cel mai bine.

Operația are loc sub anestezie, asadar in timpul interventiei de implant dentar nu veti resimti durere.

Cand nu se poate face un implant dentar si la ce riscuri sunteti expusi daca evitati aceasta operatie

Exista cazuri in care un implant dentar presupune riscuri prea mari pentru a putea fi efectuat, sau poate pacientul a ignorat pierderea unui dinte si a ales sa evite un implant dentar și procedura de ingrijire aferenta acestuia  din motive legate de costul ridicat al operatiei. 

Dezavantaje: refuzul unui implant dentar presupune riscuri asumate in ceea ce priveste extinderea infectiei la dintii sanatosi. 

Se poate ajunge la interventii de extractie atunci cand nu se opteaza pentru un implant dentar si riscuri cum este cel ca mandibula sa se deformeze apar, pentru ca o mobilitate dentara creata de spațiul liber se declanseaza automat. 

Avantaje: afectiunile structurii osoase si a tesutului gingival, un motiv pentru care interventia nu poate fi facuta, deoarece determina la un implant dentar riscuri legate de imposibilitatea absorbtiei surubului la nivel osos si poate cauza dureri. Acestea pot fi tratate prin tehnici mai putin invazive precum detartrajul sau multiplicarea și intarirea celulelor stem folosind un aparat precum dispozitivul creat de medicul parodontolog Bogdan Vladila din Bucuresti si anume Electronic Stem Generator care are rolul de a intari structura osoasa atat inainte cat si dupa un implant de zirconiu.

Implantul dentar si diabetul

Dezavantaje: daca suferiti de o infectie precum parodontoza si sunteti diabetic, nu este recomandat un implant dentar pentru ca riscuri de a nu se vindeca sau o vindecare prea lentă impiedica aceasta interventie. Exista si pericolul aparitiei unei infecții. Un implant dentar si procedura de integrare si asimilare in sistemul osos devin prea dificile in cazul unei astfel de conditii medicale.

In ceea ce priveste implantul dentar si diabetul, medicamentele prescrise in tratarea bolii pot conduce la esecul unui implant de zirconiu deoarece impiedica cresterea osului.

Avantaje: pentru a asigura succesul unui implant dentar si riscuri reduse ale unei fuziuni incorecte sau a absentei acesteia, puteti apela la stimularea sistemului osos.

Care este costul unui implant dentar

Dezavantaje: costul unui implant dentar variaza in functie de numarul de interventii, de numarul de dinti pierduti si de materialele folosite. Verificati cu medicul dentist cand luati in considerare un implant dentar cei preturi presupune interventia. Costul unui implant dentar difera in functie de clinica la care ati ales sa faceti interventia, acestea pot varia de la 200 de euro la peste 4.000 de euro insa din pacate costul unui implant dentar nu este unul standard.

Avantaje: desi costul unui implant dentar este ridicat, cu ingrijirea corespunzatoare, accentul punandu-se pe structura osoasa si intarirea acesteia, un implant de zirconiu poate dura toata viata. Totodata, puteti reduce costul unui implant dentar daca faceti o vizita din timp la cabinetul stomatologului. Cu cat verificati mai des sanatatea cavitatii orale, cu atat cheltuielile pentru remedierea anumitor afectiuni voi fi mai mici.

Pierderea unui dinte este o problema destul de frecventa, insa tehnicile moderne de implant dentar permit refacerea sanatatii danturii dumneavoastra. Evaluati si luati in calcul toate variantele disponibile si consultati-va cu medicul stomatolog pentru a decide care este optiunea potrivita in functie de necesitatile pe care le aveti.

Bogdan Vladila

Dr. Bogdan Vladila este medic stomatolog, cu competenta in implantologie dentara si inventatorul Electronic Stem Generator - singurul dispozitiv care poate sa activeze celulele stem. Tehnologia inovativa are diverse aplicatii, in prezent fiind folosita in stomatologie pentru tratarea parodontozei. Pe langa serviciile medicale oferite in cadrul cabinetului din Bucuresti, dr. Bogdan Vladila ofera tuturor pacientilor cu parodontoza, in diverse stadii de evolutie, sansa de a urma un tratament revolutionar de regenerare osoasa cu Electronic Stem Generator si posibilitatea de a salva dintii permanenti. Acest aparat este produs in Romania, iar in anul 2014 a fost premiat cu medalia de aur la Salonul de Inventica de la Geneva si este garantat prin brevetul emis de Statele Unite ale Americii.

0 commentarii pentru “Avantajele si dezavantajele unui implant dentar

Lasa un comentariu